Cum testăm aurul?

   Știm deja că este greu să nu găsim lucruri contrafăcute, mai ales în industria bijuteriilor din aur, unde mulți încearcă să înșele cumpărătorii cu falsuri vândute la prețuri exorbitante. Acest lucru se poate întâmpla și în magazine mari, unde nu te-ai gândi vreodată.

Fabricarea bijuteriilor

   Am vorbit într-un blog anterior despre carataj și stanțele de pe bijuteriile de aur, deci știm deja ca aurul pur de 24K nu se folosește la fabricarea bijuteriilor pt ca este prea moale și se poate rupe ușor. La bijuterii se folosește aurul în aliaj după cum urmează:

-aurul galben cu argint, cupru sau zinc

-aur alb cu zinc, platină sau placat cu rodiu

-aurul roz în aliaj cu cupru.

   Deși cele mai sigure metode de testare a aurului sunt cele folosite de bijutieri, cu substanțe chimice speciale, specifice pentru fiecare tip de aur și nr de carate, există și câteva trucuri cu care poți verifica singur.

   În primul rând, magazinul sau vânzătorul trebuie să îți înmâneze un certificat de calitate al produsului. Dacă asta nu te convinge, caută cu atenție ștanța, care se găsește de obicei pe partea interioară a bijuteriei și este inscripționată în funcție de caratajul aurului(585 aur 14K, 333 aur 8K, 750 aur 18K, etc).

Stanță aur 14K

   Dacă lucrurile de mai sus au fost îndeplinite și încă nu te-au convins, încearcă bijuteria cu acid azotic( sau acid nitric HNO3). Acest acid este folosit în laboratoare, în industria chimică sau cea medicală. Poți pune o picătură peste bijuteria ta și, în funcție de culoarea pe care o capătă lichidul, o să afli răspunsul:

-nu își schimbă culoarea, nu are nicio reacție: este aur

-lichidul devine verzui: un alt metal care nu este prețios

-culoare oarecum tulbure, lăptoasă: argint placat cu aur.

Bijuterie aur

   Alta metodă prin care poți verifica autenticitatea bijuteriilor tale este cea cu magnetul. Dacă magnetul atrage bijuteriile, nu este din aur. Dar această metodă te poate induce în eroare, dacă bijuteria are în aliaj alte metale.

   Cel mai simplu truc este cel cu oțet, bagă bijuteria ta în câteva picături de oțel și dacă își schimbă culoarea înseamnă că nu este din aur. Dacă rămâne la fel sau este și mai sclipitoare, cu siguranță este din aur.

   Altă metodă la îndemâna oricui este cea cu mușcătura. Încearcă să muști ușor din bijuteria ta și dacă rămân urme ale dinților pe ea, este din aur.

   Desigur, toate metodele prezentate mai sus pot avea mici erori, cea mai sigură rămâne verificarea la bijutier cu substanțe chimice.

   Ți-am fost de ajutor?

Comentarii