Generalitățile despre AUR

   Astăzi vorbim despre… AUR! Cine nu iubește aurul?

   Aurul este un metal prețios și un element chimic din tabelul Mendeleev cu simbolul Au și număr atomic 79. A fost descoperit înaintea altor metale prețioase, pe aluviunile râurilor, în nisipurile fine, prin procedee manuale de căutare, și mai apoi, prin procese controlate.

   Deși importăm mari cantități de aur din alte țări, România este printre primele țări din Europa cu zăcăminte fabuloase de aur pur.

Aur galben

   În forma lui pură, aurul este foarte moale și ușor de rupt, de aceea pentru bijuterii se folosește în aliaj cu argint, cupru sau alte metale. În schimb, aurul pur de 24K se folosește la lingouri sau monede.

   Bijuteriile din aur sunt foarte prețioase și plăcute, iar prețul variază în funcție de carate.

   Aurul cu cel mai mare carataj este cel de 24K, cu 99% puritate și notat cu 999, de asemenea cel mai valoros și mai scump.

   Cele mai cumpărate sunt bijuteriile din aur de 14K, ștanțat cu 585- de la 58,5% puritate și cel de 18K, notat cu 750- 75% aur pur.

Etichetare aur 14K

   Alte forme întâlnite sunt cele de 8K 333 cu 33,3%  aur pur, 9K 375 cu 37,5% puritate sau 12K 500 cu 50% aur pur.

Eticheta aur 8K

    Culoarea lui în stare naturală este galben, dar în aliaj cu alte metale prețioase își poate schimba culoarea.

   Aurul alb este folosit în aliaj cu argint, zinc, platină, iar ca să își păstreze culoarea și să fie cât mai strălucitor se poate placa cu rodiu.

   Aurul roz este un aliaj de aur și cupru, iar cuprul îi dă o rezistență și mai mare. Ca nuanțele să fie mai deschise, se poate folosi și argintul sau zincul în aliaj.

   Aurul galben, alb și roz sunt cele mai întâlnite, dar există și culori rare precum violet( aur în aliaj cu aluminiu), negru( prin proces controlat de oxidare sau tratare cu diverse substanțe), albastru( în aliaj cu indiu).

   Aurul nu este foarte pretențios, dar ca bijuteriile tale să fie cât mai frumoase și să își păstreze strălucirea, trebuie să ai puțină grijă de ele. Nu purta bijuterii atunci când folosești produse chimice( de exemplu clorul, cel mai nociv pentru aur), încearcă să nu mergi cu bijuterii la piscină sau atunci când faci sport, folosește produse cosmetice sau ce igienă fără contact cu bijuteriile.

   Aur 14K

Comentarii