Diamantul este un mineral activ și o piatra prețioasă superbă și destul de scumpă( prelucrată din starea ei naturală). Este o formă a Carbonului pur, se cristalizează în sistem cubic, cu duritate foarte mare( 10 pe Mohs), iar din această cauză poate fi șlefuit doar cu pulbere de diamant și fulerenă( atomi de carbon).
Denumirea lui vine din greacă și înseamnă “de neînvins”, iar arabii îl numeau “al-mas”, însemnând tot ce era mai dur.
Aceste pietre prețioase se formează la adâncimi mari, unde temperatura și presiunea sunt ridicate. Pot lua naștere și în vulcani, din două roci bogate în gaze naturale: Kimberlite și Lamproite. Atunci când un vulcan erupe, poate elibera și diamant topit, iar formarea lui depinde de timpul de răcire. Se mai poate găsi și în aluviunile apelor curgătoare din deșert sau din Africa.
Rusia, Australia, Canada, Africa de Sud, Brazilia, sunt doar câteva țări cu numeroase zăcăminte de diamante.
Primele diamante s-au descoperit încă din anii 800 înainte de Hristos. De atunci, până în zilele noastre, s-au descoperit numeroase diamante în stare pură în diferite țările ale lumii.
Evaluarea diamantelor are la bază un criteriu denumit “Cei 4 C”, însemnând:
- Carate
- Culoare
- Claritate
- Tăietură( Cut).
Mărimea unui diamant este dată de greutatea în carate. Un carat echivalează cu 1/5 dintr-un gram, respectiv 0,20 gr și este format din 100 de puncte.
Culorile împart diamantele în două grupe: colorless și fancy. În funcție de culoare sunt notate cu litere din alfabet, începând cu D la cel mai incolor, și până la Z- în nuanțe de galben-maroniu. Această clasificare se face conform standardelor GIA după cum urmează:
D- cel mai incolor, cel mai folosit la fabricarea bijuteriilor scumpe, dar și cel mai rar
E și F- aproape incolor+
G- aproape incolor
H- incolor, alb
I și J- cu ușoară tentă de culoare
K- galben pal
M, N și O, P, S și Z- colorat.
Cele din categoriile D-J sunt cele care se găsesc mai frecvent, disponibile pentru fabricarea bijuteriilor.
Cele fancy sunt foarte rare și unice, nu se încadrează în standarde și arată spectaculos, în tonuri de roșu și violet sau combinații între cele două.
Claritatea se referă la gradul de impurități pe care un diamant îl are atunci când îl privești cu ochiul liber sau cu o lupă care mărește de 10 ori. Diamantele naturale cu puritate și mărimea corespunzătoare sunt destul de puține, aproximativ 5%.
Cut/ Tăietura este modul în care este tăiat și valorificat diamantul, dându-i strălucire. Acesta este aportul omului adus la forma finală a diamantului, șlefuit, finisat atent, fațetat în diferite forme și transformat într-o superbă piatră prețioasă care poate reflecta lumina.
Achiziționarea unei bijuterii cu diamant este o investiție destul de costisitoare, de aceea este important să analizezi opțiunile cu multă grijă și să fie exact pe placul tău. Se spune că diamantele sunt “ cele mai bune prietene ale unei femei”, este cea mai dorită piatră prețioasă, cu o frumusețe desăvârșită și care nu își pierde valoarea.
Cel mai mare diamant descoperit vreodată are 600 de grame și 3106 carate. A fost găsit în anul 1905 în mina Premier din Africa de Sud și a primit numele de “Steaua lui David” sau “Cullinan”. În prezent, face parte din Bijuteriile Coroanei din Marea Britanie.
Multe celebrități au purtat de-a lungul timpului bijuterii cu diamante, printre care și Prințesa Diana, iar primul inel de logodnă oferit în lume a avut ca și piatră prețioasa DIAMANTUL 💎.
Comentarii