Subiecte de maximă curiozitate circulă zilnic pe internet sau la televizor, unele mai puțin interesante, altele care îți stârnesc interesul. Și din domeniul bijuteriilor există o mulțime de știri, ce mai este nou, ce se poartă în acest sezon, ce bijuterii au vedetele sau… furturile celebre de bijuterii.
Știm deja că cei care dau spargeri caută obiecte de valoare sau sume mari de bani, dar în decursul anilor, putem spune că jafurile de bijuterii au avut costuri impresionate.
Cel mai celebru furt de bijuterii, numit și “jaful secolului” a avut loc în anul 2003 în Belgia, Anvers, când hoții au spart un seif cu bijuterii și diamante de la Centrul de diamante Antwerp, în valoare de 100 milioane euro. Autorul jafului a procedat ca în filme, cu 3 ani înaintea spargerii, și-a închiriat un spațiu de birouri lângă clădirea ce găzduia seiful și în acest fel a spionat în tot acest timp toate mișcările paznicilor și metodele prin care ar putea păcăli sistemele de securitate prezente pe clădire( care nu erau deloc de trecut cu vederea). Acesta era hoț “de carieră” cu o experiență de 30 de ani și a avut nevoie de minim 4 parteneri. Astfel, nu a fost nevoie de forță sau violență pentru a executa acest jaf de milioane. Însă, autorul a lăsat dovezile care îl incriminau într-un coș de gunoi, inclusiv filmările de pe camere de supraveghere din seif și în urma acestora a fost prins de oamenii legii și arestat, cu o condamnare de 10 ani.
Un alt jaf de bijuterii, regizat ca în filme, s-a petrecut în 2005 pe aeroportul din Amsterdam. Oameni îmbrăcați ca și personalul aeroportului, dar înarmați, au furat diamante și bijuterii chiar în momentul în care acestea urmau să fie urcate în avion, cu destinația Antwerp. Furtul a avut o pagubă de peste 118 milioane de dolari, iar hoții-7 cetățeni de origine olandeză, au fost prinși abia după mai bine de 10 ani de la data atacului. O parte de 40 de milioane de euro încă nu era recuperată nici după cei 10 ani.
Franța a avut numeroase jafuri de bijuterii de-a lungul anilor. În 2007 și 2008, la Paris au avut loc două spargeri în care s-a acționat similar. Hoții purtau peruci și erau deghizați în femei. În acest fel, ei au reușit să fure bijuterii și ceasuri în valoare de 85 milioane euro din magazinul Harry Winston.
Tot în Franța se petrecere și următoarea spargere din 2013, când un singur bărbat înarmat reușește să fure de la o expoziție din Cannes bijuterii de peste 40 de milioane de euro.
Magazinul Graff Diamonds din Londra a fost locul furturilor în mai multe rânduri. În 2003 magazinul a fost prădat de jefuitori, lâsând în urmă o pagubă de 23 milioane euro. La 6 ani distanță apare un nou jaf. În 2009 hoții pregătiți pentru spargere au fost machiați de un make-up artist cunoscut. Aceștia au luat ostatic un angajat al magazinului și i-au obligat pe ceilalți să le dea toate obiectele, chiar și in colier cu diamante în valoare de aproape 4 milioane de lire sterline. Toată valoarea bijuteriilor furate a ajuns la 40 milioane lire și nu au recuperat nici măcar o bijuterie.
Alte furturi celebre au fost date chiar la persoane celebre. În anul 2009 în California, o bandă de 8 tineri au dat spargeri care le-au adus un profit de doar 3 milioane de dolari. Aceștia au acționat la casele vedetelor internaționale printre care se numără Orlando Bloom, Paris Hilton sau Lindsey Lohan.
Acestea sunt doar o parte dintre jafurile celebre de bijuterii, spectaculoase și care rămân în istorie. Este important să vă protejați bijuteriile, chiar dacă sunt dintr-o categorie “low cost”, sau au o valoare foarte ridicată, căci pot avea valoare sentimentală pentru tine.
Comentarii