Generalități despre PLATINĂ

   Dacă tot am vorbit despre metale prețioase, trebuie să vorbim puțin și despre platină, un metal mult mai prețios și care face parte din categoria de lux.

   Platina este un metal din cele mai luxoase și scumpe( alături de paladiu), dur dar maleabil, din care se lucrează bijuterii, proteze și aparatură dentară, circuite electrice. În tabelul periodic este notat ca elementul cu nr 78 și simbol Pt și are conductibilitate electrică și termică ridicată, iar punctul său de topire este unul ridicat.

   Aceasta face parte din categoria metalelor platinice, împreuna cu Rodiul, Ruteniu, Paladiu, Iridiu și Osmiu.

   Culoarea este alb-gri, și spre deosebire de alte metale prețioase, platina nu are nevoie de alte procedee pentru a rămâne la această nuanță strălucitoare, fiind deja culoarea ei în stare naturală.

   Bijuteriile din platină sunt notate cu PT sau PLAT și se poate nota și puritatea

  • PT 900- 90% puritate
  • PT 950- 95% puritate
  • PT 999- 99% puritate, restul fiind alte

metale.

   Platina are un preț mult mai ridicat decât aurul și argintul, poate fi și de două mai mare, și nu este atât de des întâlnită ca celelalte metale prețioase. Este un metal mult mai greu decât aurul, aproximativ cu 60% mai mult. De exemplu, dacă o bijuterie din aur are 20 de gr, același model din platină o să fie de 32 gr, acesta fiind și un lucru care îl deosebește de celelalte metale.

   În platină se fac cele mai durabile monturi din pietre prețioase, tocmai datorită greutății ei.

   Un lucru pe care nu mulți îl cunosc este că platina se folosește și în industria auto, catalizatoarele mașinilor conțin platină( de aceea se întâmpla furturile de catalizatoare, din care sunt extrase metalele prețioase).

   Bijuteriile din platină sunt foarte deosebite și strălucitoare, rezistente și rafinate, cu valoare foarte ridicată.

Comentarii