Probabil ți s-a întâmplat ca bijuteriile tale din argint să își schimbe culoarea, să se înnegrească și să îți ridice semne de întrebare asupra calității lor.
Argintul este un metal prețios, aliaj din metal cu 92,5% argint pur și 7,5% alte metale.
Oxidarea sau înnegrirea este o reacție total normală, care se întâmplă atunci când bijuteriile intră în contact cu ozonul și hidrogenul sulfurat din aer( adaosul de cupru în relație cu apa și aeru). De asemenea, transpirația este un factor care influențează acest proces, deoarece PH-îl pielii este în directă legătură cu schimbările bijuteriilor.
Parfumul, de exemplu, sau orice alt produs de înfrumusețare sau de uz casnic ce intră în contact direct cu bijuteria ta, o poate face să își schimbe culoarea de la nuanțe de verde-maro, până la negru.
Poți proteja bijuteriile tale având grijă ce produse folosești, sau prin câteva metode deja cunoscute, precum:
- spălarea cu apă și săpun, metoda cea mai clasică
- spălarea bijuteriilor cu pastă de dinți sau oțet
- spălarea cu bicarbonat( lăsate în apă cu bicarbonat pentru câteva ore, apoi șterse bine)
- după purtare, curăță bijuteriile cu o cârpă uscată
- nu ține bijuteriile la umiditate, asigură-le în punguțe închise ermetic
- nu purta bijuteriile în soare sau la piscină, soluțiile din apă le pot dăuna.
Unele mituri spun că oxidarea argintului poate avea legătură și cu starea de sănătate a celui care pe poartă. Potrivit cercetătorilor, argintul se va înnegri dacă în corp există o infecție, o problemă a rinichilor sau a sistemului nervos. Dar, să știți că nu este o regula dacă vi-i sau schimbat culorile bijuteriilor, să fiți neapărat bolnav. Înnegrirea poate avea legătură cu orice alt punct menționat mai sus.
Deci, dacă bijuteria ta a oxidat, nu te grăbi să dau vina pe vânzător sau să o arunci. Încearcă să o păstrezi în condiții bune și să o cureți periodic. Abia după ce ai epuizat orice metodă și nu ai reușit să îl scoți la starea inițială, poți pune la îndoială calitatea materialului din care a fost făcută.
Desigur, ca să nu ai dubii, cere întotdeauna certificatul de calitate și garanție sau verifică bijuteriile la un bijutier.
Ce credeți, vă este de folos blog-ul nostru? Ne “citim” la următoarea poveste.
Comentarii