Marele Bazar din Turcia

   Cel mai probabil, majoritatea dintre noi au auzit deja despre Marele Bazar din Istanbul( Sultanahmet). Acesta își are originile încă din anul 1451, când a fost construit în vremea Sultanului Mehmed al II-lea. Sigur că pe atunci nu era așa de extins, dar cu timpul a ajuns la peste 30.000 de mp.

   Dar ce este, de fapt, Marele Bazar? Ei bine, după cum îi spune și numele, este un bazar imens, un centru comercial care se întinde peste aproximativ 60 de străduțe și alei, cu 4000 de magazin în care găsești absolut orice. Nu poți pleca din Bazar cu mâna goală!

   Aici este centrul comercial cu cei mai mulți negustori cu care te tocmești pentru produsele pe care le vând, aici comerțul este “la el acasă” cum s-ar spune, acesta este specificul locului.

   Marele Bazar mai este numit Kapaliçarşı, după numele mahalalei din Istanbul, iar aici găsești peste 25.000 de negustori și comercianți gata să te convingă să cumperi ceva. Între ei nu există competiție, fiecare își vede de taraba sa.

   Pe lângă toate magazinele și tarabele, în Marele Bazar se găsește și o secție de poliție, un centru medical și farmacie, o unitate poștală și cafenele unde poți savura un ceai sau cafea turcească. Practic, a devenit un fel de orășel cu tot ce ai nevoie.

   Printre cele mai cunoscute produse din bazar, se numără:

1- Covoarele turcești în culori spectaculoase și modele orientale deosebite. Fiecare zonă din Turcia are modele în stil propriu, tradiționale. Aici le vei găsi pe toate.

2- Obiecte de decor din ceramică, lucrate manual. Ornamente, vaze, cești, tot felul de figurine lucrate în Marele Bazar, de la stil tradițional, la cel modern.

3- Dulciurile locale: rahatul turcesc Lokum, în mii de variante și forme, baklava și halva turcească.

4- Bijuteriile și tot felul de mărgeleturi, ceea ce nu poți rata dacă ajungi în Marele Bazar. Aici găsești zeci se magazine cu tot felul de bijuterii, mai ales din aur, piese rare și deosebite, de la antichități, la cele cât mai noi ieșire pe piață. Practic, aici este Raiul bijuteriilor, probabil cel mai plăcut loc pentru doamne și domnișoare.

Margele

5- Ochiul turcesc- acel simbol pe care îl găsești la toate casele turcești, agățat în perete, ca breloc, ca bijuterii, rozariu, sau ca și desen pe diverse obiecte. Oricum, îl vei întâlnii peste tot, se spune că alungă energiile negative, te ferește de rău și de deochi.

Ochi turcesc

6- Materiale și tot felul de țesături, printre cele mai vechi meșteșuguri aduse în bazar. Se găsesc în mii de culori și modele, cu fir țesut de aur, cu tot felul de podoabe.

7- Condimente și mirodenii pentru absolut orice, ceaiuri, fructe uscate și cafea turcească.

   Sigur că noi am enumerat doar câteva din produsele pe care le găsești acolo, dar, în realitate, nu există lucru pe care să nu îl găsești în Marele Bazar.

   Dacă ajungi în Istanbul este musai să vizitezi Bazarul, dacă îți permite timpul, pentru că ai nevoie de ceva timp liber la dispoziție să ajungi la toate tarabele și magazinașele.

   La orele de vârf, după-amiază, este foarte aglomerat, este bine să mergi dimineața devreme, când lumea abia începe să vină. Anual, peste 90 de milioane de vizitatori ajung în acest loc, care este simbolul comerțului mondial.

   Trebuie să știți și că aici programul de vizitare este de Luni până Sâmbătă, de la 09:00 la 19:00, iar Duminica este închis.

   Este foarte clar că din acest loc nu ai cum să pleci fără să cumperi ceva, chiar dacă nu ai nevoie de absolut nimic, sigur comercianții o să te convingă să cumperi muuuulte lucruri, iar un suvenir tot trebuie să iei.

  

Comentarii